İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul Adliyesi’nde Arabuluculuk Merkezi açıldı

İstanbul Adliyesi’nde, bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için arabuluculuk sistemiyle ilgili bilgilendirme merkezi açıldı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için 2012’da kanunla kurulan arabuluculuk sistemiyle ilgili bilgilendirme merkezi açıldı. Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Konferans Salonu’nda, Arabuluculuk Merkezi’nin açılışı dolayısıyla kokteyl düzenlendi. Açılışa, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, idareden sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, arabuluculuk sistemiyle ilgilenen hakim ve savcılar ile avukatlar katıldı.

 

“İNGİLTERE’DE YÜZDE 98’LİK BAŞARI”

Etkinlikte konuşan Öztatar, dünyada arabuluculuk ve uzlaşma gibi yöntemlerin daha fazla ön plana çıkmaya başladığını, Türkiye’de de bunu amaçladıklarını belirterek, geçen hafta İngiltere’ye yaptığı tanışma ziyaretinde, ülkedeki uyuşmazlıkların yüzde 98’inin arabuluculukla çözüldüğü ve mahkemede çözülen dosya sayısının yüzde 2’ye düştüğü bilgisini aldığını kaydetti.

Türkiye’nin de bu sisteme çok çabuk geçmesi ve davaların en son çare olarak düşünülmesi gerektiğini kaydeden Öztatar, “Uzlaşma yöntemlerinin halkımız tarafından öncelikle uygulanması gerekir. Dava, en son düşünülmeli. Böylece hem dava sayısı azalacaktır hem insanlarımız barışçıl bir şekilde kendi sorunlarını kendileri karar vererek çözeceklerdir” dedi.

Merkezde vatandaşların arabuluculuk konusunda bilgilendirileceğini ve yönlendirileceğini anlatan Öztatar, dünyadaki uygulamalara göre, hakimlerin de artık arabuluculuk yaptıklarına ve davaların yüzde 70’inin bu yöntemle bitirildiğine dikkati çekti.

 

“HANGİ DAVA BİR GÜNDE ÇÖZÜLÜR?”

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, 10 bin uyuşmazlığın yüzde 70’inin bir günde, yüzde 15’nin bir günden daha az ve yüzde 15’inin ise bir günden daha fazla bir zamanda çözüldüğünü aktardı.

Öztatar, “Bazı vatandaşlara, ‘Sizin davanızı, uyuşmazlığınızı bir günde çözüyoruz’ diye seslensek iyi olmaz mı? Hangi dava bir günde çözülür ki? O zaman mutlak suretle vatandaşlarımızı bilgilendirmek zorundayız. Avukatlar da bu konuda müvekkillerini bilgilendirmeli” diye konuştu.

İngiltere’de Yargıtay’ın, “Dava açılmadan önce alternatif çözüm yollarının tüketilmesi gerekir” içtihadıyla sorunun aşıldığını vurgulayan Öztatar, ülke olarak buna hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Zorunlu arabuluculukla yapılan mevzuat çalışmalarının bittiğini, tüketici davaları ile 10 bin lirayı bulan tüm uyuşmazlık davalarının arabuluculuklara yönlendirilmesinin zorunlu olacağını anlatan Öztatar, İstanbul Adliyesi’ndeki merkezde arabuluculukla ilgili bilgilendirme yapılacağını ve pilot mahkemeler kurulacağını bildirdi.

Bunun bir başlangıç olduğunu dile getiren Öztatar, şu bilgileri verdi:

Bugün İstanbul’da yaklaşık bin 500’e yakın arabulucumuz var. Bugün 30 iş davası çözüldü. Hedefimiz 10 bine yakın dosyayı bu şekilde çözmek. Bu hedefe doğru gidiyoruz ve 5 ay içinde yapacağımıza inanıyorum.

Önemli olan insanın kendi sorununu kendi çözmesi. Bu da insanların dostlukla, barış içinde sorunlarını çözmesiyle ilgili bir şey. Merkez, toplumsal barışa, idari barışa, halkımız arasındaki barış, diyalog ve iletişime katkı sağlar, insanlar buradan mutlu bir şekilde ayrılırlar. Bunun çok hayırlı bir hizmet olduğunu düşünüyorum.”

Öztatar ve Başsavcıvekili Bölükbaşı, daha sonra kurdele keserek, adliyenin eksi 2. katındaki Arabuluculuk Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

 

ARABULUCUK SİSTEMİ

Adalet Bakanlığı, taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için 22 Haziran 2012’te tarihinde yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) ile arabuluculuk sistemi kurdu.

Uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi (arabuluculuğa) yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri en etkin yöntemlerden biri olan arubuluculuk kurumuyla ilgili çalışmalarını yoğunlaştıran bakanlık, arabulucuların yetiştirilmesi için de kurumsal anlaşmalar yaptı.

Adalet Bakanlığı’nca yetkilendirilen eğitim kurumlarında “arabuluculuk” eğitimi verilen 1800 hukukçu sertifika aldı. Arabulucu olmak isteyenler hukukçularda, sadece 5 yıllık kıdem şartı aranıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.